OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

Rákociho cesta - Rákóczi útvonal - Rakoczi Path

Aktivity 2009

 
2% pre Šarišský hrad >>>
www.hrad.wbl.sk

21.4.2009 - Cech hradných záchrancov  Takto sme sa nazvali náš projekt, ktorým sme sa úchádzali o podporu v programe Spoločne pre región, ktorý organizuje Karpatská nadácia a U.S.Steel Košice, s.r.o. Projektom chceme osloviť skupiny nadšencov pre záchranu hradných zrúcanín v okolí Prešova. Na základe našich doterajších skúseností zorganizujeme počas letných prázdnin sériu workshopov zameraných na školenie dobrovoľníkov v tradičných technológiách konzervácie hradných zrúcanín. Partnerom projektu je aj Krajský pamiatkový úrad v Prešove a SOU stavebné v Prešove, v spolupráci s ktorými náš projekt vyhodnotíme na hradologickom seminári v novembri 2009. Rozpočet projektu je 2.224 EUR a je určený na výrobu tlačovín (plagát, leták, informačná tabuľa), nákup a prepravu materiálu (kusové vápno), honorár pre lektorov školení, strava, prenájom technického vybavenia. Na obrázku pri slávnostnom odovzdávaní symbolický šek z rúk Laury Dittel - riaditeľky Karpatskej nadácie preberá Ján Ducár - koordinátor projektu.
  

15.4.2009 - Zachráňme srdce bastiónu Sme radi, že aj tento rok nás podporila Komunitné nadácia Prešov vo svojom originálnom programe KOREN(I)E ŠARIŠA, ktorý financuje Pivovary Topvar, a.s. Vďaka príspevku 1.000 EUR na materiál (vápno, piesok, pracovné náradie) a kamenárske aj murárske práce, budeme môcť podmurovať posledný lícny balvan v stene delostreleckého bastiónu. Balvan sme nazvali srdce bastiónu a s jeho záchranou chceme byť hotoví do konca júna 2009. Na obrázku je červenou farbou ohraničený objem muriva, ktoré je potrebné doplniť.

1.1.2009 - Nový rok začíname úspešne s podporou pre dva nové projekty. Nadačný fond T-Mobile Slovensko, a.s v Nadácii Pontis schválil 1.284,60 EUR na projekt "Srdce hradu". Jeho cieľom je postaviť dve drevené podlažia v oválnej bašte a tým dobudovať plánované zázemie pre dobrovoľníkov. Oválna bašta sa tak stane skutočne "pulzujúcim srdcom" aktivít na záchranu Šarišského hradu. Financie sú určené najmä na nákup drevených trámov a fošní na podlahy. Práce si robíme svojpomocne. Druhý projekt pod názvom "Hradná brána opravená" uspel v programe Občianska voľba Pivovaru Šariš, ktorý realizuje spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. a Komunitná nadácia Veľký Šariš. Cieľom projektu je prvá etapa záchrany vežovej brány - stabilizácia klenby nad otvorom v západnej stene. Príspevok vo výške 2.887,87 EUR je určený na materiál, murárske práce, archeologický výskum a organizačné zabezpečenie (strava, cestovné, benzín do elektrocentrály).